menu2

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, δημιουργήθηκε το 1972 από τον ΟΗΕ για να ενημερώνει το παγκόσμιο κοινό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας.

Η οικολογική συνείδηση της Ελλάδας:

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, το 2007 η Ελλάδα αύξησε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25,4% σε σχέση με το 2005. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εκπομπών των μέσων μεταφοράς, αλλά και στην αυξημένη κατανάλωση ρεύματος (λόγω της ευρείας χρήσης λιγνίτη) και θέρμανσης από τους πολίτες. Οι μετρήσεις αυτές είναι φυσικά εντελώς ασύμφωνες με τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αλλά η χώρα μας δεν πτοείται: Είναι η πρώτη παγκοσμίως που υπόκειται σε κυρώσεις επειδή αψηφά αυτές τις οδηγίες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την απόφαση του τμήματος επιβολής της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για το πρωτόκολλο του Κιότο (με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2008) που προέκυψε από τους ελεγκτές της απογραφής των ρύπων, η Ελλάδα κρίνεται ότι βρίσκεται σε μη-συμμόρφωση, θα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο με μέτρα και να το υποβάλλει στο τμήμα επιβολής εντός τριών μηνών, ενώ δεν δικαιούται να συμμετέχει στους μηχανισμούς κάποιων άρθρων του Πρωτοκόλλου (αποβληθήκαμε ουσιαστικά από το Πρωτόκολλο του Κιότο). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Ελλάδα και οι υπόχρεες βιομηχανίες δεν θα μπορούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν δικαιώματα ρύπων μέχρι να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του ΟΗΕ.

Και επειδή οι κυρώσεις αυτές διασύρουν την Ελλάδα, ενώ πλήττουν και τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μέχρι σήμερα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, ενώ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία κατά της χώρας μας. Αναμένουμε, λοιπόν, τα συμπεράσματα της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ που θα επανέλθει σε λίγο καιρό για να εξετάσει αν έγιναν κάποια θετικά βήματα από το ανανεωμένο εθνικό σύστημα απογραφής ρύπων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι στα πλαίσια των ακτιβιστικών προσπαθειών για εξοικονόμηση ενέργειας της Greenpeace, μέλη της οργάνωσης διένειμαν, την περασμένη Τρίτη, λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, με σκοπό να θυμίσουν στην Εταιρία την πρότασή τους για προσφορά δύο λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς:

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών προτείνει 12 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάνοντας έτσι την αρχή για ένα καθαρότερο περιβάλλον:

1. Δέσμευση: Μπορεί να ακούγεται απλουστευτικό, αλλά μόνο η δήλωση ότι θα γίνουμε carbon neutral είναι μία καλή αρχή.

2. Εκτιμάμε τη θέση μας: Γνωρίζοντας με ποιον τρόπο εκλύεται το διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον από εμάς τους ίδιους, στις κατ’οίκον εργασίες μας παραδείγματος χάριν, μαθαίνουμε και πώς να το περιορίσουμε. Το ηλεκτρονικό παιχνίδι της WWF που κυκλοφόρησε τον τελευταίο καιρό μας δείχνει τον τρόπο.

3. Ορίζουμε τον στόχο μας: Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι ακολουθώντας έναν πιο carbon neutral τρόπο ζωής μπορούμε να περιορίσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγουμε κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει άμεσα το περιβάλλον.

4. Απ-ανθρακώνουμε τη ζωή μας: Σκεφτόμαστε ευρύτερα σε όλες τις εκφάνσεις τις ζωής μας. Μειώνουμε τους ρύπους μας, αγοράζουμε ανακυκλώσιμα προϊόντα (π.χ. τσάντες και συσκευασίες). Οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες έχουν εδώ τον πρώτο λόγο.

5. Γινόμαστε ενεργειακά αποδοτικότεροι: Βελτιώνουμε την απόδοση των κτιρίων, των υπολογιστών και των αυτοκινήτων ως προς την ενέργεια. Σβήνουμε τα φώτα που δεν χρειάζονται στο σπίτι ή τον υπολογιστή όταν δεν τον χρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε παλιές ηλεκτρικές συσκευές, αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις μετακινήσεις μας.

6. Αντισταθμίζουμε σε ενέργεια με λιγότερο άνθρακα: Στρεφόμαστε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. αιολική ή ηλιακή), τοποθετώντας π.χ. φωτοβολταϊκά συστήματα στην επιχείρηση ή το σπίτι μας και προτιμάμε τα υβριδικά αυτοκίνητα.

7. Επενδύουμε σε «καθαρότερες» εναλλακτικές: Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές και αντικείμενα που δεν εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα και ενημερωνόμαστε για την υγειονομικής ταφής παραγωγή ενέργειας.

8. Γινόμαστε αποδοτικοί: Μειώνουμε τους ρύπους μας, χρησιμοποιούμε πάλι ό,τι μπορούμε και ανακυκλώνουμε.
9. Αγοράζουμε ή πουλάμε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό διοξείδιο του άνθρακα: Μαθαίνουμε για το ecodesign και προτρέπουμε τις επιχειρήσεις να το κάνουν πράξη.
10. Αγοράζουμε και πουλάμε «πράσινα»: Ενισχύουμε όπως μπορούμε τα λεγόμενα «πράσινα» προϊόντα.
11. Συνεργαζόμαστε: Οι εκάστοτε κυβερνήσεις οφείλουν να συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις και να βρίσκουν λύσεις για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
12. Μιλάμε: Επιχειρήσεις και οργανισμοί οφείλουν να μοιράζονται τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες τους. Για αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, δημιουργήθηκε και ο οργανισμός Global Reporting Initiative που συμβάλλει στην ενημέρωση ιδιωτών και μη.
Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να γιορτάσουμε όλοι τη συγκεκριμένη μέρα, όπως μαραθώνιοι στους δρόμους, ποδηλατοδρομίες, «πράσινες» συναυλίες, διαγωνισμοί εκθέσεων και ζωγραφιών στα σχολεία, δενδροφυτεύσεις, προσπάθειες ανακύκλωσης, καμπάνιες καθαρισμού και πολλά άλλα.

Με σύνθημα "Φέτος το καλοκαίρι... το περιβάλλον και τα μάτια μας" η Greenpeace προτείνει απλούς τρόπους για διακοπές με σεβασμό προς το περιβάλλον.


1. Θέλεις να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και καταλήγεις κλεισμένος στο αυτοκίνητο. Δεν το αφήνεις καλύτερα στην πόλη, να κάνει κι αυτό διακοπές; Προτίμησε λεωφορείο, τρένο, πλοίο για να πας στον παράδεισό σου αυτό το καλοκαίρι. Θέλεις πραγματικά να χαρείς την περιπέτεια; Εκεί δε χρειάζεσαι αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Ένα ποδήλατο ή τα υποτιμημένα ποδαράκια σου θα σε πάνε σε μέρη ακόμα πιο μαγικά!

2. Πρώτη μούρη με τσάντα πλαστική; Μεταξύ μας, μπορείς και χωρίς τις γνωστές γκλαμουράτες τσάντες στην παραλία και τις βόλτες. Προτίμησε τσάντες από σκοινί και ψάθα ή πάνινες – θα πρωτοτυπήσεις κιόλας.

3. Η πλαστική η παντοφλίτσα ιδρώνει το πόδι με ανεπιθύμητες (για όλους) συνέπειες. Δε δοκιμάζεις υφασμάτινα, ξύλινα ή ψάθινα υποδήματα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (και την πατούσα μοσχοβολιστή);

4. Πλαστικά μπουκάλια για νερό στην παραλία; Στο πλαστικό το νερό γίνεται χημικό τσάι με τη ζέστη, ενώ το θερμός ή το παγούρι με νερό από το σπίτι εγγυώνται δροσιά για ώρες. Κι αν το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, το εμφιαλωμένο σε μεγάλες συσκευασίες φυλαγμένο στο ψυγείο θα μας ξεδιψάσει περισσότερο από τα γουλιά γουλιά μισόλιτρα μπουκαλάκια.

5. Καφεδάκι, χυμός, και κάτι για να τσιμπήσουμε στην παραλία. Ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης δεν ταιριάζουν εδώ. Προτίμησε τα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που θα σου μείνουν και για του χρόνου. Και φυσικά προτιμάς τις επιστρεφόμενες γυάλινες συσκευασίες για αναψυκτικά και μπύρες.

6. Μια βόλτα με jet ski σου κεντρίζει το ενδιαφέρον; Μπορεί να νομίζεις ότι θα εντυπωσιάσεις με τις μοναδικές φιγούρες σου, μάλλον όμως θα θυμίσεις την Αθήνα με τα καυσαέρια και την ηχορύπανση που θα προκαλέσεις. Γιατί δε δοκιμάζεις σερφ ή θαλάσσιο ποδήλατο; Έτσι θα επιδείξεις αντοχή και επιδεξιότητα, και θα γυμναστείς κιόλας.

7. Αντηλιακά, κρέμες και λοσιόν για το πρόσωπο και το σώμα. Δε χρειάζεται να έχεις το Νόμπελ Χημείας για να ξέρεις τι περιέχουν τα καλλυντικά σου. Μια καλή αρχή είναι αυτά που είναι (πραγματικά) παρασκευασμένα από φυσικές πρώτες ύλες.

8. Μουσικούλα στην παραλία, φακός για νυχτερινές εξορμήσεις. Μήπως ξέχασες τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες; Για τους φανατικούς, υπάρχουν και ηλιακοί φορτιστές, για μπαταρίες αλλά και κινητά!

9. Έντομα παντού; Ας αφήσουμε τα τοξικά εντομοκτόνα, κουνουποκτόνα και λοιπά -κτόνα, κι ας προτιμήσουμε φυσικές και ακίνδυνες λύσεις: σιτρονέλλα ή φυσική πυρεθρίνη για τα κουνούπια, βασιλικός σε γλάστρα για κουνούπια και μύγες (αλλά και για τη μακαρονάδα), καφές (τον καίμε, δεν τον κερνάμε) για τις σφήκες.

10. Το βράδυ απόλαυσε τα αστέρια και το φεγγάρι και άσε αυτά να σε φωτίσουν. Τα πολλά φώτα στην εξοχή είναι περιττά, άσε που τραβάνε και τα έντομα. Αντίθετα, ο χαμηλός φωτισμός κι ένα κερί – αντικουνουπικό – φτιάχνουν και ατμόσφαιρα.

11. Για να μην πουν το νερό νεράκι τα νησιά μας, μη σπαταλάς το νερό. Είναι ένα πολύτιμο αγαθό για την επιβίωσή τους, μην το στερείς άσκοπα!

12. Ο ήλιος βασιλεύει και φεύγεις από την παραλία; Κοίτα καλά γύρω σου! Αποτσίγαρα και πλαστικές σακούλες μπορεί να γίνουν θανάσιμος μεζές για θαλασσοπούλια, δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες. Δώσε το παράδειγμα μαζεύοντας τα σκουπίδια σου (έτσι κι αλλιώς θα είναι λίγα γιατί έχεις ακολουθήσει τις προηγούμενες πράσινες συμβουλές μας). Κι επειδή ξέρουμε ότι αγαπάς το περιβάλλον, δε θα εκπλαγούμε αν σε δούμε να καθαρίζεις την παραλία από όσα άφησαν οι προηγούμενοι επισκέπτες.

13. Ζεσταίνεσαι; Πριν πάρει φωτιά το κλιματιστικό, δροσίσου εναλλακτικά! Στην εξοχή η θαλασσινή ή βουνίσια αύρα όχι μόνο δροσίζει αλλά και αναζωογονεί!

14. Ώρα για φαγητό; Γιατί να καταφύγεις σε πρόχειρες λύσεις όταν έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις εξαιρετικής ποιότητας ντόπια προϊόντα και μεζέδες; Προσοχή όμως! Σε καμία περίπτωση μην καταναλώσεις γόνο (τα μικρά ψαράκια που αλιεύθηκαν πριν αναπαραχθούν).

15. Επειδή είσαι ψαγμένος τύπος, φέτος θα κάνεις τις διακοπές σου σε κάποια περιοχή με ευαίσθητα οικοσυστήματα, και θέλεις να έρθεις κοντά στην άγρια φύση (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτή). Πριν και αφού φτάσεις ενημερώσου και σεβάσου τους κανόνες. Δεν είναι περιπέτεια να ψάξεις να βρεις τη χελώνα που γεννάει, τη φώκια στη σπηλιά της ή το αρπακτικό που μεγαλώνει τους νεοσσούς. Η πραγματική περιπέτεια είναι η προσπάθειά τους για επιβίωση, κι εσύ μπορείς να τα βοηθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου