menu2

Εκδρομη-Τζουμέρκα

Έγινε με απόλυτη επιτυχία τριήμερη εκδρομή στην περιοχή των Τσουμέρκων απο 28 μέχρι 30 Μαϊου 2010. Ακολουθεί αναλυτικώτερη περιγραφή απο το συνάδελφο Δημήτρη Καψάλη





Δωδώνη 11.30.
Θέατρο
Ανασκαφές έγιναν το 1875-78 από τον Αρχαιολόγο Καραπάνο. Κατασκευάστηκε από το Βασιλιά Πύρρο τον 3ο αιώνα π.χ. . Είχε 4 διαδρόμους και είναι 18.000 θέσεων. Το 219 π.χ. καταστράφηκε από τους Αιτωλούς και τον επόμενο χρόνο επισκευάστηκε από τον Φίλιππο τον Ε. Το 167 π.χ. καταστράφηκε από τους Ρωμαίους και το 31 π.χ. ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αύγουστος το μετέτρεψε σε αρένα.

ΜΑΝΤΕΙΟ. Έγινε προς τιμήν της Θεάς Γαίας και αργότερα προς τιμήν του Δία. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι δυο περιστέρια πέταξαν από τη Θήβα της Αιγύπτου. Το ένα σταμάτησε στη Λιβύη όπου χτίστηκε το ιερό του Άμωνα Δία και το άλλο ήρθε στη Δωδώνη όπου χτίστηκε το ιερό προς τιμή της θεάς Γαίας.

Η ύπαρξή του αναφέρεται από το 2.600 π.χ. , το αρχαιότερο στον Ελλαδικό χώρο. Κάθε 4 χρόνια γιόρταζαν τα Νάια προς τιμήν του Δία (ναίω = κατοικώ-κατοικία του Δία). Το 312 π.χ. ο Βασιλιάς Πύρρος έχτισε διάφορες στοές για την τοποθέτηση των αφιερωμάτων. Καταστράφηκε το 212 π.χ. από τους Αιτωλούς. Ο Φίλιππος ο Ε’ το επισκεύασε τον επόμενο χρόνο αλλά το 167 π.χ. καταστράφηκε από τους Ρωμαίους .Το 362 μ.Χ ο Ιουλιανός ο παραβάτης , Αυτοκράτορας του Βυζαντίου πήρε τον τελευταίο χρησμό. Το 391μ.Χ ο Θεοδόσιος ο Α’ κατήργησε το δωδεκάθεο και κατέστρεψε το μαντείο , έκοψε το ιερό δέντρο και πάνω έχτισε Χριστιανικούς ναούς. Οι Χρησμοί δίνονταν από τους ιερείς ακούγοντας το θρόισμα των φύλλων και το κελάρυσμα των νερών της ναϊας πηγής.

Ώρα 14.00 φαγητό στις πηγές του Αχέροντα

Ώρα 17.30 στο νεκρομαντείο.

Βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος Πρεβέζης μεταξύ των ποταμών Αχέροντα- Κουκοτού και βορείως της λίμνης Αχερουσίας , πάνω στον λόφο. Αναφέρεται από τον Όμηρο στην Οδύσσεια και στην Ιλιάδα. Οι ιερείς πρώτα συζητούσαν με τους επισκέπτες και ύστερα έδιναν τις ανάλογες απαντήσεις . μασούσαν κουκιά για να θολώνει το μυαλό τους και να εξάπτουν την φαντασία τους. Για να λάβουν απάντηση έπρεπε να κάνουν προσφορές και να πιούν αίμα από αυτές. Η μάννα του Οδυσσέα δεν τον αναγνώρισε παρά μόνον όταν ήπιε αίμα από την προσφορά . Οι ψυχές ήταν άυλες σαν σκιές. Στο τέλος οι επισκέπτες έβγαιναν από άλλες εξόδους για να μην έλθουν σε επαφή με τους επόμενους επισκέπτες , εξασφαλίζοντας την μυστικότητα. Οποιαδήποτε μαρτυρία του χρησμού αποτελούσε βλασφημία και οδηγούσε στο θάνατο.

Απόγευμα στο ξενοδοχείο, βράδυ στην Πάργα.

29/5/2010. Τζουμέρκα ή Αθαμανικά όρη.



- Πετροβούνι. Το χωριό που γεννήθηκε ο Κατσαντώνης (Μακρυγιάννης Αντώνης)


- Σιράκο. Παραδοσιακό χωριό χτισμένο με πέτρα και ξύλο από το 1780. Εδώ έγινε για πρώτη φορά το κεφαλοτύρι . εδώ αναπτύχτηκε η αργυροχρυσοχοΐα . ήταν ο προμηθευτής σε κάπες του στρατού του Μεγάλου Ναπολέοντα και των καπεταναίων της Μαύρης και Αδριατικής θάλασσας. Εδώ λειτουργούσαν Σχολεία, βιβλιοθήκες και κυκλοφορούσαν ξενόγλωσσες εφημερίδες και περιοδικά. Το τέμπλο του Αγίου Νικολάου και ο πολυέλαιος ήρθαν από την Τεργέστη. Ήταν οι μεγαλύτεροι εμπορικοί αντιπρόσωποι στη Οδησσό, Βιέννη, Τεργέστη, Νάπολη.


- Καλαρύτες, παραδοσιακός οικισμός όπως το Σιράκο.


- Γέφυρα Πλάκας. Χτίστηκε το 1866 από τον πρωτομάστορα Μπέκο και το μπουλούκι του. Έχει ύψος 24,5 μέτρα και μήκος 61 μέτρα. Εδώ ήταν τα σύνορα της Ελλάδας προς δυσμάς όπου υπήρχε και τελωνείο. Εδώ στην Πλάκα υπεγράφη το πρωτόκολλο παύσης πυρός μεταξύ Άρη και Ζέρβα (ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ)


- Πράμαντα. Κάτω από την ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων. Φαγητό


- Απόγευμα στο ξενοδοχείο.


- Βράδυ. Φαγητό, χορός, τραγούδι στο ξενοδοχείο.


- 30/5/2010. Σίβοτα, καφέ στην παραλία.




13:00 στο Μέτσοβο. Κωμόπολη της Ηπείρου που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας, της Πίνδου σε υψόμετρο 1100-1300 μέτρα. Βρίσκεται ανάμεσα στα Ιωάννινα (βόρεια) και στα Μετέωρα (Νότια). Οι κάτοικοί του, που σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχονται σε 3.195, είναι κυρίως βλάχικης καταγωγής. Το Μέτσοβο γίνεται πόλος έλξης κατά την διάρκεια του χειμώνα καθώς λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο στην περιοχή Το Μέτσοβο είναι ακόμα γνωστό για την παρασκευή δύο τυριών, με την ονομασία μετσοβόνε και μετσοβέλας. Επίσης φημίζεται για την παραγωγή κρασιού με πιο γνωστό παρασκευαστή τον αμπελώνα του κατωΐου της οικογενείας των Αβέρωφ. Το Μέτσοβο είναι κοιτίδα διάσημων Ελλήνων και μεγάλων ευεργετών του έθνους όπως ο Νικόλαος Στουρνάρης, η Ελένη Τοσίτσα, ο Μιχαήλ Τοσίτσας και ο Γεώργιος Αβέρωφ, που κατάφεραν να κάνουν γνωστό το Μέτσοβο πανελληνίως. Η μεγαλύτερη συμβολή των πιο πάνω προσώπων ήταν η δημιουργία του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το οποίο εν συντομία καλείται Μετσόβιο. Μια ακόμα φυσιογνωμία που ξεχώρισε ήταν ο τέως υπουργός της Ελλάδας και τέως πρόεδρος τηςΝέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Αβέρωφ.




- Αγία Παρασκευή με τους δυο άμβωνες , μοναδική στον κόσμο. Χτίστηκε το 1300 , το τέμπλο είναι από καρυδιά επιχρυσωμένη. Από τον μικρό άμβωνα διάβαζαν τα φιρμάνια του Σουλτάνου και τα συγγέλια του πατριαρχείου Κων/πόλεως . καμπαναριό, πινακοθήκες Αβέρωφ.

• Ώρα 17:00 Τρίκαλα.
Ξενάγηση από το συνάδελφο Σίμο. Επιστροφή στη Λαμία ώρα 20:45

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου