menu2

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Εκδρομή στην ορεινή Κορινθία

γράφει ο Δημήτρης Καψάλης

Το πολιτιστικό κέντρο εργαζομένων και συνταξιούχων του ΟΤΕ, νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας πραγματοποίησε  στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013 διήμερη εκδρομή στην ορεινή Κορινθία

Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν μεγάλη (86 άτομα σε δυο λεωφορεία). Το βράδυ του Σαββάτου δειπνήσαμε και διανυκτερεύσαμε στις εγκαταστάσεις του παραθεριστικού κέντρου του ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου.

Μας περίμεναν εκεί και είχαν ετοιμάσει τα πάντα ο Πρόεδρος Κων/νος Ντάτσης και η Γενική Γραμματέας Βαρβάρα Παναγιωτίδου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα το προεδρείο του ΟΠΑΚΕ  και όλους τους υπεύθυνους για τη φιλοξενία που μας επιφύλαξαν. Η διαμονή μας ήταν υπέροχη και η διασκέδασή μας μέχρι τις πρωινές  ώρες με ζωντανή μουσική ήταν φανταστική. Το προεδρείο του πολιτιστικού κέντρου εργαζομένων και συνταξιούχων του ΟΤΕ, νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και όλοι οι συμμετέχοντες συνάδελφοι σας ευχαριστούν θερμά και σας εύχονται υγεία και κουράγιο να οργανώνετε πάντα τέτοιες καταστάσεις. Οι εντυπώσεις όλων των συμμετεχόντων ήταν άριστες και έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι.

Στην εκδρομή αυτή επισκεφτήκαμε:

·         Γκούρα (Η Γκούρα είναι ένα χωριό του Νομού Κορινθίας και πρωτεύουσα του Δήμου Φενεού. Η λέξη γκούρα σημαίνει βραχώδη περιοχή που αναβλύζουν πολλά νερά. Αυτή είναι και η πιθανότερη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας του χωριού.


Άποψη του χωριού Γκούρα
Φενεός (Φενεός είναι η αρχαία και νεώτερη ονομασία του χωριού με το πρώην όνομα Συβίστα. Ανήκει στον ομώνυμο Δήμο. Βρίσκεται σε απόσταση 42 χιλιόμετρα νότια από το Δερβένι στη βορειοδυτική πλευρά του νομού Κορινθίας και στα όρια με τον όμορο νομό Αχαϊας, σε έντονα επικλινές έδαφος (υψόμετρο βάσης 912 μ. και κορυφής 1024 μ).Πριν τον πόλεμο είχε 150 οικογένειες. Η έντονη μεταπολεμική μετανάστευση οδήγησε το χωριό στο μαρασμό. Στο χωριό δεσπόζει ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, βασιλική χτισμένη γύρω στο 1900 με 1905, με έξοδα των Φενεατών που είχαν μεταναστεύσει στο Σικάγο των ΗΠΑ και προσωπική εργασία των επιτόπιων κατοίκων. Έξω από το χωριό, υπάρχει η μονή Αγίου Γεωργίου και μετά ένα περίπου χιλιόμετρο η τεχνητή λίμνη Δόξα από την οποία αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος του δήμου Φενεού
Λίμνη Δόξα.( Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται
Η λίμνη Δόξα
στην Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Κατά το παρελθόν η λίμνη έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές, καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο της Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Παλαιότερα υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου, αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα. Πολύ κοντά στην λίμνη βρίσκεται το χωριό Γκούρα.



·         Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου



·         Οδοντωτός σιδηρόδρομος για Καλάβρυτα (http://www.odontotos.com/)



·         Αγία Λαύρα


·         Τόπος θυσίας (Ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης και Ιερό Προσκύνημα είναι ο Τόπος Θυσίας, στο λόφο του Καπή, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων (500 μέτρα από το κέντρο), στο δρόμο προς Χιονοδρομικό Κέντρο.

Στη Ράχη του Καπή οδηγήθηκαν οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όπου και τους εκτέλεσαν.

Σήμερα στη ράχη του Καπή βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός που θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων. Στην κατακόμβη είναι αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων.

Παράπλευρα της κατακόμβης δεσπόζει το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, έμβλημα του Δήμου και σύμβολο της ανθρώπινης καρτερικότητας που φιλοτέχνησε η τότε σπουδάστρια της σχολής Καλών Τεχνών Άννα Βαφεία. Έχει συμβολικό χαρακτήρα για τις γυναίκες ηρωίδες των Καλαβρύτων (τη Μάνα, την αδελφή, τη γιαγιά, την κόρη) που με υπερπροσπάθεια αγωνίστηκαν να ξαναστήσουν την ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη.

Κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου, μετά το μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό της πόλης καταλήγει η πένθιμη πομπή στον Τόπο Θυσίας, όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων.


Το Μέγα Σπήλαιο





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου