menu2

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Μουσείο Γουλανδρή - Απ' το μπίγκ μπάγκ και ύστερα

Θα πρέπει να διαθέσει κανείς μια ολόκληρη μέρα για να "μελετήσει" τα εκθέματα στο μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά.
Αν πούμε, αγαπητοί φίλοι και φίλες, οτι δεν ευκαιρούμε κοροϊδεύουμε εαυτούς. Πάντα υπάρχει χρόνος, αρκεί μια επίσκεψη σε ενα τέτοιο χώρο, ένα άγγιγμα ψυχής και αυτό ήταν! Γίνεσαι μουσιομανής- κάτι σα ναρκομανής- θέλεις τη δόση σου. 
Μικρό δείγμα γραφικού εκθέματος παραθέτω, το οποίο ζήτησε και φίλη εκπαιδευτικός για να το διδάξει στους μαθητές της. Και βέβαια όταν ξαναπάω ,και θα το κάνω σύντομα, θα σας δείξω και άλλα.
Έχουν περάσει 15 δισεκατομμύρια χρόνια από την αρχική έκρηξη (κάνε κλίκ)
5 δισεκατομμύρια χρόνια από τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος
4,6 δισεκατομμύρια χρόνια από το σχηματισμό της Γης
3,7 δισεκατομμύρια χρόνια από το σχηματισμό του αρχέγονου Ωκεανού
3,2 δισεκατομμύρια χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων αποικιών των Κυανοφυκών
500 εκατομμύρια χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων Σπονδυλωτών
345 εκατομμύρια χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων χερσαίων οργανισμών
175 εκατομμύρια χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων θηλαστικών και μόλις
65 εκατομμύρια χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων Πρωτευόντων
Προ 15 εκατομμυρίων χρόνων ένα πρωτεύον αποκτά την όρθια δίποδη στάση, εγκαταλείπει το δάσος για να δοκιμάσει την τύχη του στη Σαβάνα. Τα εμπρόσθια άκρα του ελευθερωμένα από τις ανάγκες της μετακίνησης συνδέονται με το εγκεφαλικό σύστημα. Απ’ αυτή τη σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο που διατάζει και τα χέρια που δρουν θα εμφανισθεί μια  μέρα η σκέψη.
Ο Homo habilis
Προ 2,5 εκατομμυρίων χρόνων , στην ανατολική Αφρική μ’ έναν εγκέφαλο που ξεπερνά τα 600 κ. εκ. διαθέτει ένα λεξιλόγιο και κατασκευάζει λίθινα εργαλεία, πρώτα δείγματα μιας συγκεκριμένης σκέψης.
Ο Homo erectus
Προ 1,5 εκατομμυρίων χρόνων εγκαταλείπει τον Αφρικάνικο λίκνο του για να κατακτήσει τις τροπικές και εύκρατες ζώνες της Ευρασίας.
Προ 1 εκατομμυρίου χρόνων αποκτά την έννοια της συμμετρίας και κάποια αισθητική.
Προ 400.000 χρόνων έχοντας ανακαλύψει την χρήση της φωτιάς εισβάλει στις ψυχρές εύκρατες Ζώνες έως τα όρια των πολικών περιοχών και δημιουργεί τις πρώτες οργανωμένες υπαίθριες κατασκηνώσεις .
Προ 300.000 χρόνων αρχίζει τη χρήση των χρωστικών , τις πρώτες τελετουργίες και μια νέα τεχνική κατασκευής λίθινων εργαλείων.

O Homo sapiens sapiens
Προ 35.000 χρόνων εισβάλει στην Τούνδρα και τις αρκτικές ζώνες , περνά τον Βερίγγειο Πορθμό, κατακτά την Αμερική και με αυτοσχέδιες σχεδίες φθάνει στην Ιαπωνία και στη Νέα Γουϊνέα – Αυστραλία που εκείνη την εποχή αποτελούσαν μια μόνο Ήπειρο.
Προ 30.000 χρόνων, κατασκευάζει τα πρώτα σύνθετα εργαλεία.
Τέλος προ μερικών χιλιετιών σπάει την ισορροπία με τη φύση. Δεν είναι πλέον ένας απλός συλλέκτης καρπών, κυνηγός ή ψαράς. Γίνεται παραγωγός της τροφής του. Οι πολιτισμοί των μεγάλων κυνηγών του τεταρτογενούς εξαφανίζονται γρήγορα αφήνοντας τη θέση τους στους κτηνοτροφικούς και γεωργικούς λαούς που κτίζουν μόνιμους οικισμούς και κεφαλαιοποιούν τα αγαθά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου